Jak Profi Diet słucha dietetyka?
W tym wpisie postanowiliśmy zaprezentować krótki scenariusz prezentujący jak wygląda inteligentna współpraca dietetyka z programem Profi Diet III. Zaprezentowaliśmy poniżej jedynie kilka niewielkich możliwości jakie daje nasze narzędzie. Program przeznaczony jest dla dietetyków, którzy w obsłudze swoich pacjentów chcieliby realizować przede wszystkim bardzo ambitne i wymagające zadania.
KROK 1 - PROGRAM PROFI DIET
Przed przystąpieniem do współpracy z dietetykiem, program PROFI DIET prosi dietetyka o ustalenie założeń diety, tak by mógł jak dokładniej poradzić sobie z postawionym mu zadaniem
KROK 2 - DIETETYK
Dietetyk jest zobowiązany odpowiedzieć programowi na kilka istotnych pytań:
- jaka ma być kaloryczność diety? (program również sam sugeruje)
- kiedy pacjent zamierza zjeść pierwszy i ostatni posiłek?
- ile posiłków ma zawierać dieta?
- jakie mają zostać uwzględnione proporcje białek, węglowodanów i tłuszczy? (program również sam sugeruje). Istnieje możliwość określania tych wymogów nie tylko procentowo ale także wagowo lub w przeliczeniu na kg masy ciała (w zależności od potrzeb). Możemy określić że dieta ma mieć np. 150g węglowodanów lub 2g białka na kilogram masy ciała. Program wówczas sam określi jakie powinny być proporcje makroskładników i sugerowana kaloryczność diety
- czy we wszystkich posiłkach mają być zachowane jednakowe proporcje białek, węglowodanów i tłuszczy? Np. możemy sobie życzyć aby cała dieta zawierała 50% węglowodanów, a kolacja jedynie 10%. Tak założenia możemy przygotować również w kontekście białek i tłuszczy
- ile określonych mikro i makroskładników ma zawierać dieta? Np. zależy na na tym by cała dieta zawierała 20mg żelaza, nie mniej niż 200mg witaminy C i jednocześnie nie więcej jak 200mg cholesterolu a także posiadała odpowiedni stosunek sodu do potasu. Założenia możemy ustalać dla kilkudziesięciu różnych składników, także aminokwasów i kwasów tłuszczowych
- jakie produkty klient nie lubi, nie toleruje, względnie jakie uwielbia lub jako powinien mieć w diecie. Istnieje również możliwość tworzenia założeń sprzecznych: np. klient nie może spożywać produktów mlecznych, ale może jogurty.
KROK 3 - PROGRAM PROFI DIET
Kiedy ustalimy założenia, program Profi Diet przystępuje do pierwszego etapu pracy (trwa kilka sekund).
- program automatycznie rozkłada nam posiłki w ciągu dnia, ustala równe odstępy czasowe oraz buduje założenia dla poszczególnych posiłków. Tutaj stara się określić m.in. ile każdego wymaganego przez nas składnika powinno znaleźć się w danym posiłku w stosunku do kaloryczności dania.
- jednocześnie program do powyższych ustaleń dopisuje założenia co do wymagań produktów: niechciane, nielubiane, niewskazane, alergiczne, itp.
KROK 4 - DIETETYK
Po ustaleniu przez program wszystkich najważniejszych założeń diety i zaprezentowaniu ich dietetykowi, program prosi o akceptacje. Jeżeli dietetyk nie ma nic przeciwko, program przystępuje do dalszej pracy
KROK 5 - PROFI DIET
- program przedstawia szczegółowy zarys jadłospisu dietetykowi. W pierwszej kolejności proponuje mu zestaw określonej ilości dań na dany posiłek. Jednocześnie prosi dietetyka jak bardzo jadłospisy dzienne mają różnic się między sobą. Czy np. przez 14 dni diety ma być za każdym razem inne śniadanie, czy może powinna być jakaś ich powtarzalność, jeżeli tak to jaka?
- wszystkie zaproponowane przez program dania odpowiadają wyznaczonym wcześniej kryteriom. Jeżeli np. dieta miała być ustalona na 2000kcal i zawierać łącznie 20mg żelaza, a śniadanie ma mieć 400kcal, to program ustali posiłki zawierające 4mg żelaza. Jednocześnie nie zapomni o wszystkich pozostałych składnikach
- jeżeli program nie poradzi sobie z automatycznym dopasowaniem się do wszystkich założeń, poprosi dietetyka o pewien kompromis (np. pominięcie w danym posiłku wartości jakiegoś składnika)
- jeżeli dietetyk pójdzie na kompromis, program zadba, by brakująca wartość składnika znalazła się w innych posiłkach
- dodatkowo oprócz stworzonych założeń ogólnych do poszczególnych posiłków, dietetyk może pozwolić sobie na jeszcze bardziej szczegółowe dobudowanie założeń. Np. życzy sobie, żeby dany posiłek zawierał nie więcej jak 4 produkty, pasował do odpowiedniego rodzaju wegetarianizmu i był na ciepło lub pochodził z kuchni chińskiej lub japońskiej. Jednocześnie chciałby w nim zachować odpowiednie proporcje między kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3
KROK 6 - DIETETYK
Na tym jego rola się kończy. Jeżeli wszystko zaakceptuje, program ustali wymaganą dietę, stworzy do dań przepisy oraz zaawansowaną listę zakupów, z podziałem na te produkty które kupujemy globalnie na początku diety (np. ryż, kasza) jak również te które wymagają zakupów częstszych. Dietetyk musi jedynie ustalić w jakie dni zakupy będą robione.
To co napisaliśmy, to może jedynie 10-20% możliwości nowego systemu Profi Diet. Jeżeli nie wierzysz, że taki program już istnieje, zapraszamy do KONTAKTU . To między innymi dzięki takim narzędziom zdobywamy tylu miłośników naszego projektu. Wstępny zarys naszego nowego programu zaprezentowaliśmy na ostatnim zjeździe. Oto co wówczas napisali DIETETYCY